Ribolla Gialla er en klassisk hvidvinsdruesort med dybe rødder i det nordøstlige Italien, især Friuli-Venezia Giulia, samt det vestlige Slovenien. Vinen er kendt for sin friske, livlige syre og skarpe mineralitet, som ledsages af en diskret bouquet af citrusfrugt, grønne æbler, gule blommer og undertoner af hvide blomster samt lette urtenoter. Med udvikling og især i macererede eller orangevine udgaver, kan Ribolla Gialla vise mere komplekse aromaer som tørret frugt, mandelskal og fine tanninstrukturer.
De typiske stilarter spænder fra sprøde, frugtige og lette vine, perfekte som aperitif, til mere strukturerede og lagrede versioner, herunder orangevine, hvor maceration med drueskaller giver dybde og finesse. Ribolla Gialla-vingårde fokuserer ofte på enkeltmarksvine for at udtrykke terroiret bedst muligt.
Ribolla Gialla er fortrinlig i selskab med skaldyr, lette fiskeretter, grøntsagsrisotto eller frisk gedeost. Dens friske syre gør den også velegnet til lette appetizers og retter med citrusmarinader. Geneligt fremhæver dens elegante profil det norditalienske køkkens raffinement og kan anbefales til retter med subtile smagsnuancer.
Slovenien
──── 🍷 ────
👉 Eller Oplev appen i detaljer
Viniou – nem styring af din vinkælder