Fortana er en traditionel rød druesort med oprindelse i Italien, primært dyrket i Emilia-Romagna-regionen, især langs Po-flodens lavtliggende marker samt i Ferrara-området. Druen kendetegnes ved sin intense rubinrøde farve og en bouquet med delikate noter af røde bær, kirsebær, blommer og et diskret krydret præg, ofte ledsaget af en let urtet undertone. Smagsprofilen er frisk, let tannisk og særligt syreholdig, hvilket giver vinen en behagelig livlighed samt en tør og let rustik afslutning.
Fortana anvendes overvejende til produktion af let mousserende, friske rødvine – ofte under betegnelsen “Fortana del Taro” eller “Uva d’Oro”. Disse vine kan både være tørre og halvsøde, og besidder en moderat alkoholprocent, der understreger deres tilgængelighed og alsidighed.
Når det gælder madparning, passer Fortana fortrinligt til det italienske køkken, især til lufttørret skinke, pølser såsom salame felino, modne oste og grillede grøntsager. Den øgede syre gør også vinen velegnet som ledsager til fedtholdige pastaretter, pizza samt fyldige fiskeretter som ål eller stegt sild.